Feronerie Usi SRL- silduri clante manere usi interior si exterior : PRIMA BROASCA USA CU SPANIOLETA INCHIDERE MULTIPUNCT TIP TERMOPAN PVC

sâmbătă, 23 martie 2024

PRIMA BROASCA USA CU SPANIOLETA INCHIDERE MULTIPUNCT TIP TERMOPAN PVC


spanioleta multipunct



Stiati ca prima broasca cu inchidere multipunct din lume a fost inventata la Sighisoara. Spre surprinderea multora prima broasca cu inchidere in mai multe puncte nu a fost inventata in Germania secolului nostru ci de meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara acum 500 de ani.

Lucrarea a fost executata in jurul anului 1515 si da inca este functionala desi nu cred ca mai are Certificatul de Garantie. Ce nu are insa este inchidere in 5 puncte, pe vremea aceea se folosea inchiderea in 15 puncte.
Cum pe vremea aceea nu existau fonduri europene locuitorii din Biertan au fost nevoiti sa apeleze la propriile fonduri pentru a finanta lucrarea. Si cum pe vremea aceea fondurile erau limitate locuitorii din Biertan s au gandit ca ar fi bine sa le protejeze. 
In cadrul Bisericii Fortificate au construit o incapere "camera sacristiei" unde se tineau toate lucrurile de valoare ale comunitatii locale. Accesul in aceasta incapere se facea printr o usa din stejar masiv echipata cu cea mai complexa incuietoare la acea vreme.
Pentru ca lucrarea este unicat in lume in anul 1910 a fost dusa la Paris pentru a participa la Expozitia Mondiala de la acea vreme. Aici a obtinut Premiul cel mare si a fost declarata Patrimoniu Mondial.
In zilele noastre lucrarea se poate vedea in localitatea Biertan la 30 km de Sighisoara. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu