Feronerie Usi SRL- silduri clante manere usi interior si exterior : PRIMA BROASCA USA CU SPANIOLETA INCHIDERE MULTIPUNCT TIP TERMOPAN PVC

sâmbătă, 6 iulie 2024

PRIMA BROASCA USA CU SPANIOLETA INCHIDERE MULTIPUNCT TIP TERMOPAN PVC


spanioleta multipunct



Stiati ca prima broasca cu inchidere multipunct din lume a fost inventata la Sighisoara. Spre surprinderea multora prima broasca cu inchidere in mai multe puncte nu a fost inventata in Germania secolului nostru ci de meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara acum 500 de ani.

Lucrarea a fost executata in jurul anului 1515 si da inca este functionala desi nu cred ca mai are Certificatul de Garantie. Ce nu are insa este inchidere in 5 puncte, pe vremea aceea se folosea inchiderea in 15 puncte.
Cum pe vremea aceea nu existau fonduri europene locuitorii din Biertan au fost nevoiti sa apeleze la propriile fonduri pentru a finanta lucrarea. Si cum pe vremea aceea fondurile erau limitate locuitorii din Biertan s au gandit ca ar fi bine sa le protejeze. 
In cadrul Bisericii Fortificate au construit o incapere "camera sacristiei" unde se tineau toate lucrurile de valoare ale comunitatii locale. Accesul in aceasta incapere se facea printr o usa din stejar masiv echipata cu cea mai complexa incuietoare la acea vreme.
Pentru ca lucrarea este unicat in lume in anul 1910 a fost dusa la Paris pentru a participa la Expozitia Mondiala de la acea vreme. Aici a obtinut Premiul cel mare si a fost declarata Patrimoniu Mondial.
In zilele noastre lucrarea se poate vedea in localitatea Biertan la 30 km de Sighisoara. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu