sâmbătă, 3 martie 2018

CUM SCHIMB BROASCA LA O USA TERMOPAN PVC ?

Ce trebuie masurat daca vreti sa schimbati o broasca termopan

Broastele cu inchidere multipunct sunt tot mai folosite in ultima vreme in special la usile de intrare. Datorita raspandirii tot mai mari a usilor din PVC multa lume se intalneste cu problema schimbarii broastei. O broasca oricat de buna ar fi ea dupa un timp nu mai functioneaza cum trebuie.

Cea mai frecventă problema find  defectarea arcului care face ca usa sa nu se inchida si sa fie nevoie tot timpul sa se ridice manerul in sus.
broasca inchidere multipunct

In acest caz multa lume ma suna si ma intreaba ce trebuie masurat la o borasca multipunct în cazul în care se dorește schimbarea ei.
Cel mai frecvent oamenii sunt tentati sa masoare lungimea broastei. Nimic mai irelevant pentru că o broasca multipunct este mai lunga decât ușa si când o montați va trebui să tăiați din ea.
Voi enumera în continuare exact ce trebuie să măsurați pentru ca noua broasca sa se potriveasca.

distanta interax - adică distanta de la maner la gaura cheii. Aceasta se masoara de la mijlocul pătratului până la mijlocul cilindrului (partea rotundă). Această distanta este importanta pentru ca broasca sa se potriveasca cu manerul si sa nu fiți nevoiți sa schimbati si manerul. Daca doriti sa cititi mai in detaliu despre cum se masoara corect distanta interax vedeti articolul "CE ESTE DISTANȚA INTERAX ? " în secțiunea Blog.

Broastele multipunct comercializate de firma noastra au distanta interax de 92 mm.
In cazul in care doriti sa schimbati si clanta atunci nu mai este necesar sa masurati distanta interax.

distanta dormas - adica distanta de la marginea broastei la gaura cheii (vezi imaginea de mai jos). Aceasta se poate masura pe usa daca broasca nu este demontata sau mai usor pe broasca daca este  demontata de pe usa. 
In cazul in care broasca nu este demontata atunci trebuie avut grija să nu măsurat și falțul ușii, trebuie masurat pe partea unde distanta e mai mica. 
In cazul in care broasca este demontata este mai usor de masurat. Masurati distanta (vezi imaginea de mai jos) de la marginea broastei pana la gaura cheii.


broasca multipunct


materialul din care este facuta usa - lemn sau PVC. 
Daca aveti un model mai vechi de broasca s ar putea sa fiti nevoiti sa schimbati si contraplacile de pe toc. In acest caz este bine sa ne precizati din ce material este usa: lemn sau PVC. 

tipul de usa - usa dubla (2 canate ) sau usa simpla (1 canat) vezi imaginea de mai jos.  In cazul in schimbati broasca si doriti sa schimbati si contraplacile va trebui sa ne precizati si acest detaliu.


usa exterioara

sensul de deschidere al usii - usa deschidere stanga sau usa cu deschidere dreapta (vezi imaginea de mai jos). Pentru a determina sensul de deschidere al usii inchideti usa. Dupa care stati pe partea pe care puteti vedea balamalele. Daca balamalele sunt in stanga atunci este usa cu deschidere stanga. Daca balamalele sunt in dreapta atunci este usa cu deschidere dreapta. tipul de actionare al broastei ( inchidere din maner / inchidere din cheie )
Pentru a verifica aceasta cel mai simplu este sa ridici manerul in sus exact ca in poza. Daca la ridicarea manerului sunt actionate bolturile si blocheaza mecanismul atunci broasca este cu inchidere din maner. Daca in schimb blocarea mecanismului si a bolturilor este actionata prin rotirea cheii atunci broasca este cu inchidere din cheie.
Un bun indicator al tipului de actionare al unei broaste multipunct este pretul acesteia. Broastele multipunct cu actionare din cheie sunt scumpe si din  aceeasta cauza majoritatea usilor termopan sunt echipate cu broaste cu inchidere din maner. 


Daca  dupa ce ati citit acest articol tot nu v ati lamurit cum stau lucrurile sunati ne. Consultantii nostri va stau la dispozitie si va ajuta sa va alegeti feroneria ce se potriveste usii dumneavoastra. 

Oferta noastra de broaste cu inchidere multipunct si preturile le gasiti  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu