Feronerie Usi SRL- silduri clante manere usi interior si exterior : amortizor-usa

duminică, 17 martie 2024

amortizor-usa

Ce model de amortizor usa sa alegi ?




Alegerea amortizorului potrivit depinde de mai multi factori. In primul rand trebuie avut in vedere ce avantaj ofera fiecare tip de amortizor in parte. Dupa aceea este important ca amortizorul sa se potriveasca usii dumneavoastra.

Amortizor usa cu brat articulat

In general acest tip de amortizor este folosit in locatiile cu trafic intens sau mediu. Se preteaza la usile exterioare dar si la cele de interior. Datorita faptului ca acest tip de amortizor are o durate de viata ridicata este cel mai raspandit model existent pe piata. De asemenea amortizoarele cu brat articulat sunt cele mai eficiente din punct de vedere al fortei de inchidere.
Nu se recomanda folosirea lor in locatii predispuse vandalizarii cum sunt scoli, stadioane  datorita faptului ca bratul amortizorului iese in afara.


amortizor usa Geze

Amortizor usa  cu brat culisant


Acest tip de amortizor este prevazut cu un singur brat ce culiseaza intr o sina ce este montata pe tocul usii. Cand usa este inchisa bratul amortizorului este paralel cu tocul usii si nu iese in afara. Din aceasta cauza amortizoarele cu brat culisant sunt raspandite in scoli si spatii comerciale unde riscul vandalizarii bratului este crescut.
Datorita geometriei bratului acest tip de amortizor este mai putin eficient din punct de vedere al fortei de inchidere decat un amortizor cu brat articulat.
Un alt dezavantaj al amortizoarelor cu brat culisant este ca sunt mai scumpe ca cele cu brat articulat.

amortizor usa Geze

Amortizor usa de pardoseala


In general acest tip de amortizor este folosit la usile de sticla de la intrarea in spatiile comerciale. Se monteaza in pardoseala de sub usa si  este invizibil.
Tija amortizorului are rol si de balama in partea de jos a usii. De asemenea o alta functie a amortizorului de pardoseala este de a bloca usa in pozitia deschis. Din aceasta cauza este interzisa folosirea amortizoarelor de pardoseala la usile antifoc.
Orice tip de amortizor care se poate bloca in pozitia deschis este interzis prin lege a se folosi la usile antifoc deoarece permite raspandirea fumului si propagarea incendiului.
Amortizoarele de pardoseala au o durata de viata ridicata si o eficienta a fortei de inchidere crescuta.
Ca dezavantaje putem aminti pretul ridicat si instalarea destul de complicata.

Amortizor usa tip balama


Acest tip de amortizor este ascuns in toc si in foaia de usa. Acesta este si principalul lor avantaj faptul ca este practic invizibil.
Mecanismul de actionare al amortizoarelor tip balama este pe baza de arc.
Amortizoarele tip balama se folosesc la usile usoare de interior pentru ca au o forta de inchidere redusa. Un alt avantaj al amortizoarelor tip balama este ca sunt mai ieftine ca celelalte tipuri de amortizoare.

Amortizor usa culisanta


Acest tip de amortizor se foloseste la usile culisante de interior.
Amortizorul este montat pe sina de culisare a usii. Actionarea mecanismului se face in momentul in care usa este inchisa. Spre deosebire de amortizoarele clasice care inchid singure usa acest tip de amortizor doar incetineste inchiderea usii in cazul in care aceasta este trantita.
Principalul avantaj al acestui tip de amortizor este ca previne deteriorarea usii respectiv a peretelui in caz de  neatentie. Ca dezavantaj putem aminti ca deocamdata   nu este foarte raspandit la noi in tara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu